Apple Streusel Cake
The ingredient for the cake batter
2 cups of all purpose flour
1 teaspoon of baking powder
1 teaspoon of baking soda
1/2 teaspoon of salt
1 1/4 cups of sour cream or yogurt
1 teaspoon of vanilla sugar or vanilla extract
4 tablespoons of softened butter
1 cup of granulated sugar
2 large eggs
2 1/2 cups of peeled, cored, and chopped apples
Ingredients to make the streutel topping
2/3 cup of all purpose flour
2/3 cup of finely chopped walnuts
2/3 cup of light brown or white sugar
5 tablespoons of melted butter
1 teaspoon of cinnamon
1/4 teaspoon of salt
كيكة التفاح بطبقة الستروسل المقرمشة
مقاديرالكيك
٢٥٠ غرام دقيق ابيض
٤.٥ غرام خميرة الحلويات
٤.٥ غرام من صودا
نصف ملعقة صغيرة من الملح
٣٠٠ كريمة حامضة او ياغورت طبيعي
ملعقة كبيرة من سكر الفانيي او سائل الفانيلا
٥٨ غرام زبدة رطبة او في حرارة المطبخ
٢٠٠ غرام سكر ابيضبيضتان من الحجم الكبير
٢٥٠ غرام دقيق ابيض
٤.٥ غرام خميرة الحلويات
٤.٥ غرام من صودا
نصف ملعقة صغيرة من الملح
٣٠٠ كريمة حامضة او ياغورت طبيعي
ملعقة كبيرة من سكر الفانيي او سائل الفانيلا
٥٨ غرام زبدة رطبة او في حرارة المطبخ
٢٠٠ غرام سكر ابيضبيضتان من الحجم الكبير
غرام تفاح مقشر و مزال اللب و مقطع قطع صغيرة او ما يعادل تقريبا اربع تفاحات متوسطة الحجم
مقادير الستروسل المقرمش
٨٤ غرام دقيق ابيض
٧٠ غرام من الجوز
١٣٠ غرام من السكر البني او الابيض
٧٠ غرام من الزبدة المذابة
ملعقة صغيرة من القرفة المطحونة
ربع ملعقة صغيرة من الملح
I am using a 9 inch spring-form pan for practical reasons. But you can use a 9 inch round cake pan or a rectangular by 9 by13 inches.
Butter generously the pan making sure to cover all the sides. Then pour in a general amount of white flour. Move the pan in a circular way that would help to distribute the flour all over the pan. Gently tap the pan on a hard surface to get rid of any excess flour. This step, that is the buttering and the flouring of the pan would ensure that the cake would come out off the pan, once done baking, easily.
انا استعملت قالب كيك التشيز كيك قطره ٢٣ سنتيم لانه سهل في حين التقديم بحيث يزال الجزع العلوي بسهولة و تقدم الكيك. لكن ممكن استعمال قالب كيك عادي بنفس الحجم او قالب كيك مستطيل ٢٣ على ٣٣ سنتيم.
نقوم بدهن القالب جيدا بالزبدة مع التأكد من دهن الجوانب جيدا. ثم نضيف كمية دقيق فوق الزبدة و نلف القالب بحيث ان تتغطى كل الجوانب المدهونة بالدقيق ايضا. نضرب القالب بلطلف على سطح صلب حتى نتخلص من الدقيق الزائد. و دهن القالب الزبدة و رشه بالدقيق سيمكننا من ازالة الكيك من القالب كل الخوف من انه يلتصق.
Preparing the streusel topping:
Fist chop the walnut to small to medium size pieces. You can substitute the walnuts with a any kind of trail mix you have on hand but make sure that it sweet and not salty or spicy.
لتحظير السروسل المقرمش
نفرم الجوز الى قطع صغيرة او متوسطة الحجم. يمكن استعمال اي خليط من المكسرات لكن يجب يكون غير مملح او متبل
In a large bowl add the chopped walnut, the brown sugar or white sugar depending on preference or what's available, Then the flour, the cinnamon, the salt, and mix well till all the ingredients are well combines and evenly mixed.
في قدر نضيف الجوز المفروم, السكر البني او الابيض حسب الدوق او المتوفر لديك, الدقيق, القرفة و الملح و نمزج جيدا حتى تنسجم جميع المقادير جيدا
Pour in the melted butter and mix very well till you end up with a wet crumbly mixture that ressemble wet chunky sand. Set aside for now.
نصب فوقه الزبدة المدابة ي نقلب حتى تتشرب الزبدة و يصبح شكل الخليط يشبه الرمل المبلل
It is preferable to use green smith apples but where I live food is seasonal and now Gala apples are in season, I believe they are called Gala apples, so that's what I am using.
Wash the apples and wipe dry. Quarter, core, and peel them. Then cut into small chunks. Set aside for now.
يفضل استعمال التفاح الاخضر ولكن انا استعملت التفاح الغالا لانه المتوفر حيث اعيش. يغسل التفاح جيدا و بقشر و يزال له اللب ثم يقطع قطع صغيرة
To make the cake batter :
In a bowl add the flour, the baking powder and the soda, and the salt and mix to combine. If using vanilla sugar whisk it in with the flour as well. If using vanilla extract mix it with the sour cream or the yogurt .
لتحظير خليط الكيك
في وعاء نضيف الدقيق الابيض, الصودا و خميرة الحلويات و الملح و سكر الفانيليا. ادا استعملت الفانيليا السائلة نضيفها الى الكرومة الحامضة او الياغوت
In a large mixing bowl add the soft butter and the white sugar and whisk them vigorously till well combined. Add in the two eggs one at a time. Whisk well till one egg is well incorporated then add in the second one.
نضيف الزبدة الرطبة الى قدر عميق ثم نضيف السكر الابيض و نطرب بشدة حتى نتسجم الزبدة مع السكر. ثم نضيف البيض واحدة واحدة. اي نضيف البيضة و نطرب حتى منسجم تماما ثم نضيف الاخرى
Add the flour mixture to the butter egg mixture but in three additions alternating with the sour cream or yogurt plus vanilla mixture. Which means:
Add 1/3 of the flour mix to the egg mix and whisk till it is incorporated then add 1/3 of the sour cream and mix well till it is well incorporated as well. Then repeat till all the flour and cream are used up.
نضيف خليط الدقيق الى خليط البيض على ثلاث دفعات بتبادل مع الكريما الحامضة او الياغورت. بمعنى نضيف ١/٣ من كمية الدقيق و نطرب جيدا حتى يختلط جيدا ثم نضيف ١/٣ من كمية الكريما الحامضة و نطرب. نكرر نفس العملية حتى تنتهي كمية الدقيق و الكريما
Add the apple chunks to the batter. Using a spatula, fold them in till they are evenly distributed throughout the batter.
نضيف التفاح الى خليط الكيك و بواسطة السباتلا نمزجه حتى يتوزع بتساوي
Pour the batter into the prepared pan and smooth the top with a spatula.
نصب الخليط وسط القالب المجهز مسبقا و نوزعه بالسباتلا حتى يكون سطحه املس
Sprinkle the Prepared streusel on top of the cake making sure to cover all the cake surface especially the edges of the pan.
نوزع خليط الستروسل فوق الكيك ور التأكد من تغطية كل السطح و الجوانب
Bake the cake for 45 to 50 min or till a skewer inserted in the middle comes out clean.
يطهى الكيك فو فرن ساخن مدة ٤٥ الى ٥٠ دقيقة اي حتى ادا ادخل عود صغير وسط الكيك يخرج جاف
Leave the cake to cook for 15 before removing the top part of the pan.
يترك الكيك ليبرد وسط القالب مدة ١٥ دقيقة قبل فتح الجزء العلوي
If you are using a regular pan, not a pringform, Cut the cake inside the pan into wedges then reassemble them in a large serving plate into round cake.
يترك الكيك ليبرد وسط القالب مدة ١٥ دقيقة قبل فتح الجزء العلوي
ادا استعمل قالب كيك عادي تقطع الكيك داخل القالب الى مثلثات ثم توضع فوق طبق التقديم على شكل الكيك الاصلي اي على شكل دائرة
Serve warm or cold with coffee or tea.
يقدم كيك التفاح بالستروسل دافئ او بارف مع القهوة او الشاي
![]() |
I cannot wait to try this recipe. I watched your tutorial on YouTube and then came over to your blog. The recipe looks fantastic and I will be making for my my father.
ReplyDelete