Pita Pockets, versatile food. Perfect for sandwiches, make very delicious healthy chips, and even make very good pizzas on the go. I love them for a light a healthy breakfast along side a piece of fruit.
خبز البيتا متعدد الاستعمالات. يمكن اسعماله للسندويشات, او لتحظير شيبس صحي, او حتى بيتزا سريعة. احب لوجبة الافطار مع حبة فاكهة.
My secret to pita pockets that's guarateed to puff is the liquid dough starter. Here how you make it :
السر لتحظير البيتا المضمونة النجاح اي مضمون انها تنتفخ اثناء الخبز هو العجينة السائلة. و هده هي طريقة تحظيرها
Mix
1/2 cup of all purpose flour,
1 tbsp of sugar,
1/2 tsp of yeast,
and
1 cup of water.
نمزج
نصف كاس من الدقيق
ملعقة كبيرة من السكر
ملعقة كبيرة من الخميرة الطرية او الفورية
كاس من الماء
Pour into a jar or a large cup and cover with plastic wrap. Poke the wrap with the tip of a sharp knife to allow the yeast to breath and place in the fridge for 24 hours before using it.
نصب الكل في كاس كبير و نغطيه ببلاستيك غدائي ثم نثقب البلاستيك نطرف سكين حاد ثم نضع الكل في التلاجة ٢٤ ساعة قبل الاستعمال
To make the Pita bread Mix the dry ingredients:
3 cups of All purpose flour or plain flour
1/2 cup of semolina flour
1 tbsp of sugar
2 tbsp of fresh or instant yeast
and put on the side of the bowl
1 tbsp of salt
Pour in
1 cup of the liquid dough starter
and mix well
Pour in
1/2 cup of warm water
and
2 tbsp of olive oil
If the dough is too dry add in one tablespoon of warm water at a time till a dough come together
لتحظير خبز البيتا نمزج
ثلاث كؤوس من الدقيق المتعدد الاستعمالات او الدقيق الابيض
نصف كاس من دقيق السميد
ملعقتين من الخميرة الطازجة اوجافة
ملعقة كبيرة من السكر
و نضع في جانب القدر
ملعقة كبيرة من الملح
ثم نضيف كاس من عجينة السائلة و
نصف كاس من الماء الدافئ
نمزج الكل حتى نحصل على عجينة
ادا كانت العجينة ناشفة جدا نضيف قليل من الماء
نضيف ملعقتين من زيت الزيتون
ننقل العجينة الى سطح عمل واسع ندلك العجينة مدة عشر دقائق حتى تصبح لينة و مطاطية. نشكلها على شكل كرة ثم ندهنها بالزيت و نضعها في قدر مدهون بالزيت ايضا. تغطى العجينة بالبلاستيك الغدائي ثم منديل مطبخ و تترك لتختمر حتى يتضاعف حجمها. قد تاخد العجينة حوالي نصف ساعة لتختمر في فصل الصيف الى ساعة في فصل الشتاء.
Once doubled in volume divide the dough to 16 small pieces for small pita pockets, or 8 for large ones. To form small dough balls. pull the sides of the dough and tuck them under, then roll the top part against a smooth surface. Roll in flour and set aside. Repeat with the rest of the dough pieces.
بعدما تختمر العجينة نقسمها الى ١٦ قطعة للحصول على خبز صغير او ٨ للحصول على على قطع لخبز من الحجم الكبير
نشكلها على شكل كرات و دلك بجمع الاطراف الى الاسفل ثم نغطي الكرات في الدقيق و ثضع جانبا
Once done with the dough balls it's time to sart rolling them into pita shape. First dust a piece of cloth lightly with flour and have it ready laid on a large enough surface where the pita is going to rise a second time.
Lightly flour the work surface and roll out the dough balls. Start from the middle of the ball out. Every three rolls turn the bread 90 degree to maintain the circular shape of the bread. Do not press too hard as if you were for example making tortillas. You want to allow about 1/8 of an inch thickness so the bread would puff during the cooking process. If rolled out too thin the top and the bottom of the bread would stick to each other which means they might not puff and separate well later.
عندما ننتهي من كل الكرات نبدأ في رق كرات العجينة الى خبز البيتا. نرش قليل من الدقيق فوق سطح العمل و نضع الشوبك او المدلك وسط الكرة و نرق مرتين ثم نلف الكرة ٩٠ درجة و نرق مرتين و نعيد حتى نحصل دائرة سمكها ربع سنتيم. يجب ان لا نضغط نشدة على العجينه كما نفعل عند رق خ بز التورتييا مثلا تى لا يلتصق الجزء العلوي بالسفلي بل يجب ان نترك حوالي ربع سنتيم بينهما حتى ينتفخ الخبز اثناء الخبز
Place the pita on the prepared sheet and cover well with an other cloth and allow to rise for 30 min. Again it would vary on the temperature of the room. In summer it took only 30 mins.
نضع الخبز المفرود فوق قماش خاص بالخبز مرشوش بقليل من الدقيق و تغطى جيدا و تترك لتختمر مدة نصف ساعة او إدا كان الجو بارد حوالي ساعة
Preheat a heavy iron skillet on medium heat till starting to smoke and place the pita on top. While picking up the bread do it very gently and DO NOT at this stage try to fix the shape of the bread. Pick it up as it is as gently as possible and place it on the top of the skillet.
نسخن مقلاة ثقيلة فوق نار متوسطة حتى تسخن جيدا و نضع قطع الخبز فوقها. يجب حمل الخبز بحذر شديد و عدم محالة لصلاح شكل الخبز لان هدا سيمنع الخبز من الانتفاخ اثناء الخبز
Allow about 30 seconds for the pita to puff up then flip it to other side for about 15 seconds. If you desire a more browned pita brush it very lightly with olive oil the flip it one more time.
نترك الخبز مدة ٣٠ ثانية حتى ينتفخ ثم نقلبه على الجهة الاخرى.يمكن دهن الخبز بزيت الزيتون
الخبز المدهون بزيت الزيتون يكون محمر اكثر من الخبز الغير مدهون
The pita Pockets are ready !
خبز البيتا اصبح جاهز
Great job!! i am a chef myself and I have to say you do a great job! I came across your youtube channel while researching a recipe. Where are you located? I am always looking for good reliable people :) That is if you need a job of course :)
ReplyDeleteAllah Ya3teek Saha :)
Lo mismo no entiende el español Abdel Khila , escríbele en árabe o en francés :)
DeleteThey look beautiful masha'Allah! I always struggle to get my pitas puffy like that. Might try this out In'shaa'Allah
ReplyDeleteI am so glad I finally found your blog. I have been watching your video on utube. You handle, touch stir, make your food with so much love. I just love love love your videos. I am so glad I found you. I have a million and one questions, but that can wait. I just wanted you to know I LOVE your videos - tomorrow I. Doing the granola for my kiddos, not so young kiddos as well as my self. Thank you again for such beautiful and wonderful videos !
ReplyDeleteCan you make this dough in the bread machine?
ReplyDeleteThanks for posting this recipe,and instructions. Great job on the translation as well. On point!
ReplyDelete